06-10-2021

Pesse kon zich vandaag voor één dag het waterstofmekka van Europa noemen. Tijdens het Final Event van TSO2020 kwamen alle betrokkenen bij het Europese project samen bij Green Planet. Gedurende het evenement voor genodigden werd ook het bijzondere waterstoftankstation voor auto’s officieel in gebruik genomen.

In het TSO2020-project heeft een consortium van partners zoals het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W), New Energy Coalition, EASE, Gasunie, TU Delft, TenneT en Green Planet de krachten op het gebied van waterstof gebundeld. Samen worden er verschillende studies en (pilot)activiteiten uitgevoerd en een waterstofeconomie in Noord-Nederland uitgerold.

 

TSO2020-resultaten

TSO2020 vormt daarmee de fundering van veel waterstofinitiatieven in Nederland. Zo opende Koning Willem-Alexander in 2019 de groene waterstofinstallatie (Hystock) van Gasunie in Veendam. Tijdens het Final Event werd op verschillende manieren stilgestaan bij deze en andere successen.

Slotdebat

Zo werd tijdens het slotdebat ingezoomd op de resultaten die door de TSO2020-partners zijn geboekt en de fundering die er voor vele projecten is gelegd.

Ook werd er vooruit gekeken, want hoe gaan we de scale-up doen van waterstof?

Tijdens dit slotdebat kwamen er verschillende boegbeelden vanuit de waterstofwereld aan het woord. Zo roemde Fleur Gräper-van Koolwijk, Gedeputeerde Staten van de gemeente Groningen, de samenwerking tussen de provincie Drenthe en de Provincie Groningen op het gebied van waterstof. Daarnaast blikten Dirk Schaap (Coördinator Waterstof van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) en Patrick Cnubben (New Energy Coalition, de grondlegger van TSO2020 en HEAVENN)terug op een geslaagd project. En zoals Patrick Cnubben vooruitblikte: “We have to scale up and speed up.” Als we echt stappen willen maken op het gebied van waterstof, dan moeten we dat met elkaar doen.

Mobiliteits- en transportplein

Op het mobiliteits- en transportpleinwaren verschillende zero emission trucks en -auto’s van onder meer Oegema Transport, Wierda Bedrijfswagens, MOFFETT, Volvo Trucks, de gemeente Groningen en Green Planet Mobility te bewonderen.

Vanuit de bezoekers was er veel belangstelling voor de vele zero emissie voertuigen die op het Mobiliteits- en transportplein stonden. Zo gaf één van de genodigden aan: “Een heel bijzonder initiatief en ontzettend gaaf om alles nu bij elkaar te zien komen op één plek.”

Opening waterstoftankstation

Tijdens het evenement werd ook het waterstoftankstation van Green Planet officieel in gebruik genomen. Deze ceremonie was zeer geslaagd waarin een acrobatische act een spectaculaire show opvoerde om zo het publiek warm te maken voor de grote finale: De opening van het waterstoftankstation. Onder de dome is het nieuwste model Toyota Mirai volgetankt met behulp van Shell, Maximator, Bovag, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en New Energy Coalition! Voorafgaand sprak Han ten Broeke ,Algemeen Voorzitter at BOVAG, de aanwezigen toe over de inzet van waterstof in de mobiliteit. Daarna is de ceremonie beëindigt door het Eco-runner Team van TU Delft, en hebben zij hun waterstof eco-runner geshowd aan het publiek!

Symposium energietransitie Groningen

Op 7 oktober start het jaarlijkse tweedaagse symposium van Wind Meets Gas in Groningen. Het symposium is een initiatief van New Energy Coalition, waarin bedrijven, overheden, kennisinstellingen en ngo’s samenwerken aan de versnelling van de energietransitie. Tijdens het congres bespreken verscheidende experts en beleidsmakers uit binnen- en buitenland de laatste ontwikkelingen op het gebied van de energietransitie en de rol van waterstof hierin. Daarnaast wordt er ook aandacht gegeven aan het project HEAVENN en wordt er o.a. uitleg gegeven over een door waterstof aangedreven vrachtwagen.