Zet jij ook een stap in de groene richting?
Duurzamer leven, het klinkt ingewikkeld en duur. Toch hoeft dat helemaal niet zo te zijn! Door simpele veranderingen kun je al grote stappen zetten. Green Planet richt zich vooral op verduurzaming van de mobiliteit, maar natuurlijk is onze missie uiteindelijk om de wereld een stukje groener te maken. Daarom helpen wij je graag om een stap in de groene richting te zetten, op jouw eigen tempo.
Vervoer
Tank eens groen
Groene brandstof verlaagt de co₂-uitstoot, kan in – bijna – elke auto en onze Green Fuel 95 en HVO light (nu nog bekend als GreenStar95 en BioSmart diesel) zijn ook nog eens goedkoper dan de fossiele alternatieven!
Oja, we vergeten het belangrijkste nog! Als je groen tankt, belonen wij je met een gratis kopje koffie (of thee) 🙂
Lees hier meer over onze brandstoffen.
Deel eens een auto
Waarom carpoolen?
- Bespaar brandstofkosten
- Minder gebruik van je auto (als je mede-carpooler ook een auto heeft)
- Minder auto’s op de weg, dus minder file’s en meer parkeerplek
- Beter voor het milieu
- Je bouwt een band op met je mede-carpooler(s)
Nog niet overtuigd? Probeer het eens door te beginnen met één dag per week.
P.s. Wist je dat Green Planet ook een carpool locatie is?
Check eens je bandenspanning
Een te lage bandenspanning zorgt voor een hoger brandstofverbruik en daarmee meer CO₂-uitstoot.
Andere gevolgen zijn minder grip op de weg en een langere remweg. Ook voor je veiligheid is een juiste bandenspanning dus erg belangrijk!
Check daarom regelmatig je bandenspanning. Zorg voor jezelf en voor het klimaat!
Wist je dat je bij Green Planet gratis je bandenspanning checkt?
Verkort je woon-werkverkeer
Werken op een (flex)werkplek bij jou in de buurt in plaats van de reis naar je kantoor maken? Op een centraal punt afspreken met je collega’s? Het is mogelijk bij Green Planet!
Maak gratis gebruik van onze flexwerkplekken. Reserveren is niet nodig, je kunt gewoon gedurende onze openingstijden binnenlopen. Daarbij kun je ook nog eens gratis gebruik maken van ons koffieautomaat, onze printer en Wifi!
Zoek je een centrale ontmoetingsplek voor jou en je collega’s of een rustige ruimte voor een videocall? Boek dan een vergaderruimte voor maar 6 euro p.p. per uur!
Lees hier meer over vergaderen en flexwerken bij Green Planet.
Energie
Wek je eigen energie op
Je eigen energie opwekken, het gebeurt steeds meer. Bij Green Planet hebben we hiervoor bijvoorbeeld twee windmolens, maar we begrijpen dat niet iedereen deze in hun achtertuin kan/wil hebben. Gelukkig zijn er meer mogelijkheden!
Zo groeien met name zonnepanelen in populariteit. Met het toenemende aantal zonuren is dit dan ook een hele aantrekkelijke optie om duurzaam en voordelig je energie op te wekken. Via de site van Milieu Centraal kun je lezen over de voordelen.
Heb je geen geschikt dak voor zonnepanelen? Dan kun je ook deelnemen aan een initiatief bij jou in de buurt.
Bespaar energie
Je kunt jaarlijks veel energie – en daarmee ook geld – besparen door je elektrische apparaten slimmer te gebruiken. Let bij aankoop al op het energielabel om te kijken hoe zuinig het apparaat is. Kijk daarnaast welke apparaten bij jou in huis op stand-by staan. In deze stand gebruiken ze namelijk nog steeds energie, terwijl dit eigenlijk niet nodig is. Door een contactdoos met aan/uit-schakelaar of simpelweg de stekker eruit te trekken, voorkom je dit. Tot slot is het goed om eens te kijken naar het energielabel van jouw apparaten. Tegenwoordig worden apparaten zo gemaakt dat ze niet veel energie gebruiken, maar oudere apparaten verbruiken vaak wel veel energie. Gaat je oude koelkast kapot? Dan is het beter deze in te leveren bij het afvalstation, zodat deze gerecycled kan worden, dan deze te laten repareren. Bij nieuwere apparaten is dit natuurlijk wel de investering waard.
Stap over op led
Heb je nog gloei- of halogeenlampen in huis? Dan kun je flink besparen door deze te vervangen door ledlampen. Vervang alles in één keer of begin met de lampen die je het meest gebruikt. Het kost je niet veel moeite, maar vooral minder energie en geld!
Hou de warmte in je huis
Door radiatorfolie achter je radiator te plakken, bespaar je makkelijk op je energiekosten. Het zorgt ervoor dat de warmte niet naar buiten ontsnapt door de muur. Radiatorfolie is niet duur en je kunt het makkelijk zelf aanbrengen. Een simpele manier om geld en het klimaat te besparen dus!
Bespaar water
Besparen terwijl je geniet van een lekkere douche? Dat kan met een waterbesparende douchekop. Je bespaart hiermee tot wel 20 procent warm water. Dit betekent minder water en minder gas. En het mooie is dat je helemaal geen verschil merkt. Behalve dan natuurlijk in je energierekening!
Weten hoe zuinig jouw douche is? Zet er een emmer onder en laat hem 1 minuut lopen. Zit er daarna meer dan 7 liter in de emmer? Dan kun je besparen met een andere douche.
Verwarm je huis slim
Je kunt flink besparen door je huis slim te verwarmen. En dat is helemaal niet moeilijk! Zo bespaar je al zo’n 100 euro per jaar door je thermostaat 1 graad lager te zetten. En waarschijnlijk heb je het verschil in temperatuur niet eens door. Kijk daarnaast ook naar welke kamer je verwarmt. Zo hoef je de verwarming in jouw slaapkamer eigenlijk niet aan te zetten. Wil je toch een warm bed? Leg er dan bijvoorbeeld een warme kruik in. Ook maakt het gebruik van een slimme thermostaat een groot verschil. Stel de temperatuur in op jouw dagritme. Ben je er niet? Dan hoeft het ook niet zo warm te zijn. De simpelste bespaartip is wel het sluiten van tussendeuren, zodat de warmte in de kamer blijft. Sluiten ze niet goed? Maak dan gebruik van tochtstrippen. Geen grote moeite, maar wel een grote besparing!
Voedsel
Koop seizoensgroenten en -fruit
Wist je dat je bij je keuze in groente of fruit invloed hebt op het klimaat? Elke groente- of fruitsoort heeft namelijk een CO2-uitstoot die bepaald wordt door de productie. Moet het van ver komen of wordt het lokaal verbouwd? Wat is er nodig om het te kweken? En hoe wordt het getransporteerd? De beste keuze voor het klimaat is het kopen van seizoensgroente en -fruit uit Nederland. Weten welke producten dit zijn? Op de website van het Voedingscentrum vind je een overzicht.
Verspil minder voedsel
Wist je dat je per persoon tot 34 kilo aan eten kunt besparen? Dat doe je door bijvoorbeeld bewust je boodschappen te doen. Kijk wat je nog in huis hebt, maak een lijstje, kijk goed hoeveel je nodig hebt en maak een planning. Let bij deze planning ook op de houdbaarheid van de ingrediënten. Daarnaast scheelt het een hoop voedselverspilling, wanneer je de juiste hoeveelheden goed afmeet. Heb je toch wat over? Kijk dan hoe je dit goed bewaart op: www.voedingscentrum.nl/bewaarwijzer en maak er later een leuk tapasdiner mee!
Eet eens vegetarisch
Alles wat je eet heeft een bepaalde invloed op het milieu. De productie en transport van het ene product zorgt voor meer CO₂-uitstoot dan het andere. Zo zorgen vlees en kaas voor veel CO₂-uitstoot. Daarom is het goed voor het klimaat om te kijken naar manieren om minder vlees te eten. Plan bijvoorbeeld elke week een vega-dag in. Tegenwoordig zijn er veel vervangers voor vlees te vinden in de supermarkt en het is gezond ook!
Wist je dat al onze hamburgers en hotdogs er ook in vega variant zijn?
Consumeren
Koop lokaal
Vooral nu kunnen jouw lokale ondernemers wel wat extra steun gebruiken!
Bij Green Planet vinden wij de samenwerking met lokale partijen ook belangrijk, omdat dit de lokale economie versterkt en de korte afstand zorgt voor minder uitstoot door het transport. Zo verkopen wij bijvoorbeeld streekproducten van Drents Goed, droge worst van Drentse Vleeswaren Geesbrug, bloemen van de bloemist uit Pesse Mirjan Strijker/ StijlStrijker en halen we het vlees voor in onze horeca bij ’t Vleesgilde uit Assen.
Welke producten zou jij lokaal bij kleine ondernemingen kunnen kopen?
(Ver)koop tweedehands
Sommige dingen zijn al heel normaal om tweedehands te kopen, zoals bijvoorbeeld een auto. Maar wat dacht je van mooie (merk)kleding, een eettafel of telefoon? Vaak heb je spullen die je niet meer gebruikt, maar nog wel in goede staat zijn. Door deze spullen te kopen of verkopen, kun je iemand anders gelukkig maken, bespaar of verdien je geld en help je het klimaat doordat het niet geproduceerd hoeft te worden.
Niet weggooien, maar repareren
Heb je iets dat het niet meer doet? Gooi het niet meteen weg, maar kijk of het de moeite waard is om te repareren. Daarmee kun je kosten besparen en ook een hoop grondstoffen voor een nieuw product, wat weer goed is voor het klimaat! Twijfel je of jouw product het repareren waard is? Kijk eens op de site van Milieu Centraal voor hulp. Ook zijn er in Nederland meer dan 800 repair cafés, waar je met je samen met deskundigen jouw spullen kunt repareren. Benieuwd of er één bij jou in de buurt is? Kijk op: www.repaircafe.org/bezoeken/
Ruilen, lenen of weggeven
Bezig met een grote schoonmaak? Gooi niet zomaar alles wat je niet meer gebruikt weg, maar geef ze een tweede leven! Dit kan door ze te ruilen, lenen of weg te geven. Wat dacht je van een leuke kledingruil met je vrienden of dingen die je niet vaak nodig hebt te huur aanbieden? Zie je dit niet zitten, dan kun je er altijd nog iemand blij mee maken door het naar de kringloop te brengen of een speciale container voor het goede doel. Zo kom je makkelijk van je spullen af en hou je er ook nog een goed gevoel aan over!