15-06-2020

Green Planet gaat voor een truckarena vol duurzame alternatieven voor de transportsector. Het plan is dat deze arena allerlei low- en zero-emission brandstoffen en energiedragers krijgt. De truckarena is één van de vele resultaten van het innovatieve GREENFLEX-project.

De arena moet naast de bekende dome van het tankstation komen, waaronder automobilisten kunnen tanken. In de arena zijn – naar verwachting – vanaf het najaar duurzame brandstoffen en energiedragers te vinden als ‘Hydrotreated Vegatable Oil’ (HVO), ‘Liquified Natural Gas’ (LNG), ‘High Power Charging’ (HPC) en waterstof. “Dit is een heel belangrijke stap in de verdere verduurzaming van mobiliteit”, legt eigenaar Edward Doorten uit. “Iedereen maakt stappen, de transportsector wil niet achterblijven. Maar dan moeten duurzame alternatieven wel beschikbaar zijn. Die beschikbaarheid is nu vaker nog de uitzondering, dan de regel.”

Verklaring van geen bedenkingen
Green Planet is blij met de steun van de Hoogeveense gemeenteraad voor de uitbreiding van het tankstation. Hiervoor moest zij een (ontwerp)verklaring van geen bedenkingen afgeven voor een omgevingsvergunning. Deze vergunning is nodig voor het realiseren van de truckarena.

GREENFLEX
Bedrijven uit de transportsector kunnen straks bij Green Planet kiezen uit verschillende duurzame alternatieven, zodat er altijd een alternatief is die bij hun organisatie of hun klant past. De truckarena is één van de resultaten van het door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat toegekende GREENFLEX-project. Hierin werken een heel aantal partners – zie ook bovenstaande infographic – samen aan de engineering en realisatie van zoveel mogelijk duurzame alternatieven voor de transportsector.

TVM: ‘Blij dat realisatie weer stap dichterbij is gekomen’
TVM volgt alle ontwikkelingen binnen het GREENFLEX-project op de voet. “Duurzaamheid is een belangrijk thema voor onze leden en daarmee ook voor ons als coöperatieve verzekeraar”, zegt Frank Woestenburg, manager Corporate Communicatie bij TVM, verzekeraar voor Logistiek en Transport. “We dragen het GREENFLEX-project een warm hart toe en zijn blij dat realisatie door de samenwerking tussen verschillende stakeholders een stap dichterbij is gekomen.”

Nieuw product: HVO-Flex
Nog dit jaar hoopt Green Planet HVO (met hoog tankdebiet) en HPC (tweemaal 350 kW-vermogen) voor trucks beschikbaar te maken. In de loop van 2021 komt daar – in samenwerking met Rolande – LNG bij. Eind 2021 is ook waterstof beschikbaar. HVO is in de meeste gevallen wel duurder dan het rijden op diesel. Daarom komt Green Planet met een speciaal product: HVO-Flex. Door met transporteurs afspraken te maken over een blend van diesel en HVO wordt het rijden op HVO voor hen maar beperkt duurder.