11-05-2021

Is jouw vervoersbedrijf voorbereid op zero-emissie stadslogistiek (ZES)? Steeds meer gemeenten zetten in op een schone binnenstadslogistiek door in 2025 zones in te voeren waar alleen nog maar emissievrije voertuigen mogen komen.

Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Zwolle: de lijst met gemeenten die hebben aangekondigd in 2025 emissievrije zones in binnensteden in te voeren groeit en groeit. Met de zogenoemde zero-emissie stadslogistiek (ZES) willen gemeenten ervoor zorgen dat stadskernen in 2025 alleen nog emissievrij worden beleverd. Denk aan het bevoorraden van winkels en de horeca en het bezorgen van pakketjes. Zo wordt de uitstoot van CO2, NOx en fijnstof teruggebracht naar nul en een bijdrage geleverd aan de doelen van het Klimaatakkoord.

Klimaatakkoord
In het Klimaatakkoord heeft de overheid namelijk opgenomen dat in 2025 dertig tot veertig grotere gemeenten een gebied in de binnenstad hebben dat zonder uitstoot wordt bevoorraad. “Hiermee loopt het Klimaatakkoord voor op de Europese wetgeving”, legt adviseur Emile Keuter uit. “Nu 2025 steeds dichterbij komt is het als vervoerder die regelmatig in binnensteden komt echt tijd om na te gaan denken over een alternatief. Vooral met het oog op de afschrijving is het belangrijk om op tijd een keuze te maken. Vrachtwagens die nu worden aangekocht zijn vanaf 2025 minder waard omdat ze de binnensteden niet mogen betreden.”

Elektrisch of op waterstof
Keuter benadrukt dat er zeker alternatieven zijn. “Emissievrij rijden kan elektrisch of op waterstof. Bij het aanschaffen van een batterij of waterstof elektrische truck komt nogal wat kijken. De keuze van het voertuig en dus de toegepaste techniek is afhankelijk van de inzet. Daarnaast spelen de hoge aanschafkosten een grote rol. Aanschafsubsidies kunnen uitkomst bieden.”

Green Planet helpt!
Green Planet heeft jarenlange ervaring met het verduurzamen van de logistiek. Naast dat het door middel van verschillende projecten werkt aan allerlei innovatieve ideeën rondom onder meer elektrisch rijden en waterstof, weten adviseurs ook alles over subsidiemogelijkheden en -trajecten. Daarnaast kunnen vervoerders op korte termijn bij Green Planet terecht voor het opladen van de trucks (tot 350 kW) of voor het tanken van waterstof.

Meer weten over de mogelijkheden?
Neem contact met ons op via adviseur@greenplanet.nl

Webinars
We weten dat verduurzaming van transport over de weg een hele uitdaging is. Daarom organiseren wij elke tweede woensdag van de even maand een speciale webinar om je hierbij te helpen. De webinars gaan in op de mogelijkheden die je hebt, waar je rekening mee moet houden en wat verduurzaming jou kan opleveren. Klik hier voor meer informatie.