29-11-2013

Vrijdagmiddag is onder belangstelling van 300 genodigden het tankstation Green Planet, geopend. GreenPlanet is een uniek multifuel tankstation aan de A28 t.h.v. Pesse en de eerste van Nederland (en Europa) dat omschreven kan worden als een energiestation.

Edward Doorten, vergezeld door zijn ouders, is de trotse eigenaar die een lange (meer dan 10 jaar) en zware strijd heeft gestreden. Maar vandaag was het dan eindelijk zover dat hij zijn droom werkelijkheid zag worden.

GreenPlanet biedt naast gewone brandstoffen ook biobrandstoffen, zoals biodiesel, ethanolbenzine en groen gas. Ook kunnen er elektrische auto’s worden opgeladen.

Het bouwwerk omvat een koepelconstructie, die gemaakt is van hout en staal en bekleed wordt met sedum zodat er een groen dak ontstaat dat zorgt voor goede isolatie, waar de vogels en vlinders een plekje vinden. Een dak dat bovendien zeer goed isoleert en wateroverlast tegen gaat.

De tankshop is in de koepel geïntegreerd en heeft een cilindervorm. Ook komt er een informatiecentrum waar het publiek wordt voorgelicht over duurzame energie. GreenPlanet wekt zoveel mogelijk haar eigen energie op met behulp van windmolens die boven de dome uitsteken.