03-12-2020

Wilt u ook schoner en duurzamer rijden? Dan is Hydrotreated Vegetable Oil – oftewel HVO – een goede oplossing. Het mooie aan deze fossielvrije diesel is dat er geen technologische aanpassingen aan een vrachtwagen nodig zijn. Zo rijdt u net als transportbedrijf Van der Wiel uit Drachten op een eenvoudige en snelle manier een stuk duurzamer.

 

“We moeten samen werken aan CO2-reductie. Voor onszelf, maar ook voor de volgende generaties. De klimaatdoelstellingen zijn er en daar werken we graag aan mee”, begint bedrijfsmanager Marco Meinsma. “Dankzij een aantal van onze opdrachtgevers kunnen wij kiezen voor duurzamere alternatieven, maar we willen ook laten zien dat wij er echt mee bezig zijn”, legt hij uit. De meeste auto’s van Van der Wiel rijden op diesel  gemengd met een duurzamere brandstof (TRAXX). Een deel van de vrachtwagens rijdt echter op Hydrotreated  Vegetable Oil, een fossielvrije diesel. HVO is geschikt voor iedere dieselmotor en dus te gebruiken zonder aanpassingen te hoeven doen aan de auto. De brandstof wordt gemaakt uit hernieuwbare, niet-fossiele bronnen, zoals afval en reststoffen.

 

Truckarena

De chauffeurs tanken HVO bij Green Planet in Pesse. Op dit moment biedt het multifuel tankstation HVO alleen nog maar aan onder de bekende dome, waaronder automobilisten kunnen tanken. Vanaf volgend jaar kunnen vrachtwagenchauffeurs terecht in een speciale truckarena, waar naast HVO, ook andere duurzame brandstoffen en energiedragers te vinden zijn.

 

Dat Van der Wiel ervoor kiest om hun auto’s vol te tanken in de dome voor automobilisten, zegt iets over de motivatie van het bedrijf om schoner en duurzamer te rijden. “Je bent een stuk langer bezig met tanken”, verklaart Meinsma. “Maar we doen dit graag voor het milieu. We zien ook dat steeds meer opdrachtgevers dat belangrijk vinden. In steeds meer aanbestedingen wordt HVO voorgeschreven als duurzamere brandstof.”

 

Gereduceerd tarief

Het transportbedrijf uit Drachten heeft bewust gekozen voor tanken bij Green Planet. Het tankstation ligt niet alleen perfect op de route, ook konden er afspraken gemaakt worden voor tanken tegen een gereduceerd tarief. “En we zien dat onze chauffeurs er graag komen. Het is er huiselijk, ze kunnen er goed eten en altijd terecht voor een bak koffie. Ook dat vinden we belangrijk.”

 

Meer weten over rijden op bijvoorbeeld HVO, groen gas of LNG?

Neem contact met ons op via adviseur@greenplanet.nl