02-12-2015

 

PESSE – Op dinsdag 1 december 2015 organiseerde Connekt in samenwerking met Green Planet een Lean and Green Award Uitreiking in Noord-Nederland waar sprekers zoals Robbert Klaver (FC Groningen), Patrick Cnubben (Energy Valley) en Edward Doorten (Green Planet) over hun visie betreft duurzaamheid vertelden. De Lean and Green Award wordt uitgereikt aan bedrijven die hun mobiliteit verduurzamen. Deze uitreiking vond plaats in een speciale locatie, namelijk het voetbalstadion van FC Groningen.

In de laatste jaren komt het klimaatprobleem de opwarming van de aarde als direct gevolg van de CO2 uitstoot steeds hoger op de internationale politieke agenda. Ook het bedrijfsleven wordt zich meer en meer bewust van de klimaatproblematiek en komt in actie. Zo bundelen al meer dan 400 organisaties in binnen- en buitenland hun krachten in het programma Lean and Green voor CO2-reductie in logistiek en personenmobiliteit.

20 bedrijven in Noord-Nederland doen ook mee aan het Lean and Green programma. Door deel te nemen aan dit programma garanderen de deelnemende bedrijven middels een Plan van Aanpak dat zij minimaal 20% CO2-reductie gaan realiseren, in vijf jaar tijd. Lean and Green wordt uitgevoerd door Connekt, netwerk voor duurzame mobiliteit in Delft.

Het Lean and Green programma richt zich op verduurzaming van logistiek en mobiliteit, o.a. ‘Personal Mobility’. Personenmobiliteit betreft het woon-werkverkeer, operationeel verkeer, of zakelijk verkeer. Met dit programma laten bedrijven zien dat zij zich actief inspannen om hun mobiliteitsproces duurzamer te maken. Duurzaamheid leidt niet alleen tot winst voor het milieu, organisaties gaan ook besparen op hun mobiliteitskosten.

Regionale bedrijven

Grote deelnemende organisaties zijn: TVM, Staatsbosbeheer Drenthe, Energy Valley en VNO-NCW Noord. Daarnaast zijn een groot aantal organisaties uit het MKB vertegenwoordigd. Ook voor ZZP’ers is het mogelijk deel te nemen aan Lean and Green. Voor alle organisaties is er een toolbox beschikbaar, zodat zij op hun mobiliteit kunnen besparen en tevens kunnen gaan verduurzamen. Oplossingen waar men normaal niet bij stil staat, maar die met dit programma makkelijk uit te voeren zijn.

Aanjager in het Noorden van Nederland van het project Lean and Green is Green Planet uit Pesse. Zij ondersteunen zowel de grote organisaties als de ZZP’er in het Lean and Green traject.  “Uiteindelijk is het voor elke organisatie mogelijk om mee te doen met het Lean and Green programma,” aldus Femke Westerkamp van Green Planet. “We zijn er trots op dat de eerste 20 bedrijven uit het Noorden de Lean and Green Personal Mobility Award in ontvangst mogen nemen.”