“Als project- en programmaleider logistiek en goederenvervoer bij de provincie Gelderland kreeg ik jaren geleden de opdracht om in de provincie een LNG-netwerk uit te rollen. Dat is een netwerk met punten waar LNG – een duurzame brandstof – kan worden getankt. Inmiddels zijn we op allerlei manieren druk bezig dit netwerk uit te breiden. Daarvoor werken we samen met het Rijk, tien provincies en het Rotterdams Havenbedrijf en kijken we ook over de landsgrenzen heen.

Op verschillende plekken richten we zogenoemde Clean Energy Hubs op. Tankfaciliteiten met naast (bio)LNG, ook (bio)CNG, biobrandstoffen, mogelijkheden voor elektrische auto’s en – waar mogelijk – waterstof. In een Clean Energy Hub leggen we slimme combinaties. Het zijn dan ook tankstations met allerlei andere faciliteiten, zoals een beveiligde truckparking, een mogelijkheid om gezond te kunnen eten en drinken, vergaderlocaties en bijvoorbeeld manieren om te sporten. Daarbij vraagt iedere locatie om een andere benadering, ook afhankelijk van de behoefte. We zoeken daarin naar maatwerk.

Green Planet past uitstekend binnen dit plaatje en is echt een inspiratie voor iedereen. We zijn bezig met het benoemen van pilotlocaties waar straks zulke Clean Energy Hubs moeten komen. Green Planet is dan een mooi voorbeeld. Het is dan ook niet gek dat we de eerste bijeenkomst over Clean Energy Hubs hielden in Pesse. Een mooiere plek ter inspiratie konden wij ons niet wensen!

Ik vind dat we nu moeten doen, wat we nu kunnen doen. Daarom moeten we elkaar helpen en steunen waar nodig. We moeten kennis uitwisselen en elkaar blijven inspireren. Samen kunnen we echt meer stappen zetten. Mensen hebben tegenwoordig de keuze uit verschillende energiedragers, en met de komst van waterstof helemaal. Het heeft geen zin om elkaar dan uit de tent te vechten. Je moet telkens kijken wat het beste past bij een bedrijf of een situatie. Daarom is het zo goed dat er locaties zijn die alle opties hebben. Zo kunnen we een passend netwerk leggen en elkaar verder versterken in de noodzakelijke stappen naar meer duurzaamheid in het transport.”

Theo Heinink

Theo Heinink

Business Developer Clean Energy Hubs
Overzicht verhalen