Waterstof tanken bij Green Planet Pesse

Green Planet biedt als één van de eerste tankstations in Nederland groene waterstof aan voor personenauto’s, trucks en autobussen.
Het multifuel tankstation aan de A28 bij Pesse is betrokken bij het unieke en innovatieve samenwerkingsproject ‘TSO 2020’ met onder andere de Gasunie New Energy, TenneT, New Energy Coalition, EnergyStock, Shell en de TU Delft die het tanken van waterstof mogelijk maken.

Voordelen van Waterstof

Rijden op waterstof biedt enorme voordelen.
Hier vijf voordelen op een rij:

 • Schone productie

Voor de waterstofproductie wordt water met energie uit natuurlijke bronnen omgezet in waterstof en zuurstof. In de vorm van waterstof kan een energieoverschot op relatief eenvoudige wijze worden opgeslagen en gedistribueerd. Omdat er gebruik wordt gemaakt van duurzame energiebronnen zoals wind en zon, kent de productie geen nadelige emissies. Dit maakt de productie van groene waterstof bijna emissieloos.

 • Waterstof uit eigen land 

Waterstof wordt gemaakt uit water, dat altijd voorhanden is. Aangezien we waterstof in eigen land kunnen produceren, worden we minder afhankelijk van buitenlandse olie- en gaslevering.

 • Uitstoot

Auto’s die op waterstof rijden, hebben geen schadelijke uitstoot. Alleen de waterdamp komt uit de uitlaat. Dit water zou je als het ware zo kunnen drinken. Er is daardoor geen CO2-uitstoot, geen stankoverlast en geen verdere luchtvervuiling, en dat is natuurlijk erg positief.

 • Snel tanken

Auto’s die op waterstof rijden, kunnen snel tanken. In zo’n drie minuten is de tank van een personenauto gevuld. Dit is vergelijkbaar met het huidige benzine- en dieseltanken.

 • Grote actieradius

Rijden op waterstof geeft de automobilist een grote actieradius. Op één tank kan een auto zo’n 600 km rijden.

Rijden op waterstof

De komende jaren gaat er veel veranderen in de wereld van waterstof. Omdat dit een ecologisch verantwoorde manier is om bij te dragen aan de mobiliteit/vervoer sector doen wij hier graag aan mee. Net zoals de elektrische auto helpt de waterstof auto om fossiele brandstof emissie te verminderen.

Verbruik en uitstoot

Met het verbruik van 10g per kilometer blijft de CO2 uitstoot nihil. Dit houd in dat u op een kilo waterstof zo’n 80km kunt rijden. Ook kunt u op heel veel plekken in Nederland waterstof tanken. Denk aan belangrijke centrale punten zoals Amsterdam, Hoofddorp, Doetinchem, Nieuwegein, Pesse, Groningen, Helmond, Delfzijl, Rhoon, Arnhem en Den Haag. Daarnaast liggen er plannen klaar om nog eens 30 waterstoftankstations te openen voor het einde van 2022.

Er rijden momenteel zo’n 350 waterstofauto’s in Nederland. Dit zijn echte koplopers en de ambassadeurs van het nieuwe ecologisch verantwoorde morgen.

Ook worden steeds meer waterstofauto’s geproduceerd. Kijk bijvoorbeeld naar de Toyota Mirai. De Toyota Mirai is ’s werelds eerste ‘Fuel Cell’ sedan. Door in de brandstofcel-stack waterstofgas naar elektriciteit om te zetten, produceert de Mirai slechts waterdamp.

Op een volle tank komt de Toyota Mirai ongeveer 600 kilometer ver. Dit is vergelijkbaar met een benzineauto. De Hyundai Nexo is met de Toyota Mirai te vergelijken op basis van ‘Fuel Cell’ technologie. Wel is dit een SUV die elektrisch- en waterstof rijden hand in hand laat gaan. De Hyundai Nexo heeft een actieradius van 665km. Dit maakt rijden en waterstof tanken door heel Nederland geen enkel probleem. Hyundai en Toyota zijn momenteel de koplopers en ook de enige verkrijgbare auto’s die als waterstofauto bestempeld kunnen worden.

Waterstof in het buitenland

Duitsland is de koploper op het gebied van waterstofauto’s- en tankstations. In 2020 hebben zij hun 100ste groene waterstof station geopend die waterstof tanken mogelijk maakt. Daarnaast zijn alle belangrijke verbindingswegen voorzien van waterstoftankstations. Zo’n waterstofstation kan gemiddeld 50 waterstof auto’s per dag bedienen.

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de wereld van waterstof door te abonneren op onze nieuwsbrief.

Tanken van waterstof

Een waterstofstation is een tankstation waar waterstof getankt kan worden. Waterstof wordt op dat moment gebruikt als brandstof door waterstofauto’s. Bij de verbranding van waterstof komt geen koolstofdioxide of andere schadelijke stoffen vrij.

Waterstof kan op twee manieren aangeboden worden:

 • Slow fill: onder hoge druk van 350 bar
 • Fast fill: onder hoge druk van 700 bar
 • Personenauto, Vrachtwagen
 • Ja
 • Ja
 • Niet van toepassing
 • Ja