LNG: de meest schone brandstof binnen de transportsector

LNG – Liquefied Natural Gas – is niet alleen goed voor het milieu, het geeft je ook de mogelijkheid om kostenneutraal CO2 te besparen. LNG is namelijk goedkoper dan diesel. Zo kun je zonder hoge kosten rijden op – op dit moment – de meest schone brandstof in de transportsector.

Welke duurzame stap past bij jou?

Meld je aan voor onze webinar en we vertellen je het graag.

Meld je aan voor de webinar

LNG is aardgas dat gekoeld wordt tot -162 graden. Hierdoor verandert de samenstelling van gasvormig naar vloeibaar. Doordat het volume krimpt, kan het eenvoudig als brandstof worden bewaard én getransporteerd naar bijvoorbeeld tankstations. Vrachtauto’s op LNG produceren een stuk minder lawaai en de uitstoot van fijnstoffen, stikstofoxiden en koolstofdioxide ligt aanzienlijk lager. Door te rijden op LNG, voldoe je aan de strenge Europese emissienormen voor vrachtvervoer. Daarom worden auto’s die op LNG rijden ook toegelaten in de milieuzones van de grote steden van Nederland.

Zwaar transport
LNG is zeer geschikt voor het zwaar transport. Op een volle tank kun je zo’n 1500 kilometer rijden en tanken is binnen 8 minuten gepiept. Voor het internationaal transport geldt dat Nederlandse transporteurs die rijden op LNG geen accijns hoeven te betalen in België en in Duitsland Maut-voordeel hebben.

Waarom LNG?

  • Welkom in milieuzones
  • Kostenneutraal CO2 besparen
  • Minder geluidsoverlast

Benieuwd naar wat rijden op LNG jou gaat kosten?
We rekenen het graag voor je uit. Mail naar adviseur@greenplanet.nl

Voordelen van LNG

Het rijden op LNG heeft tal van voordelen. De belangrijkste: LNG is veel schoner dan diesel. Doordat je met rijden op LNG zo’n 10 tot 15 procent minder CO2 uitstoot, blijf je welkom in de milieuzones van grote steden van Nederland. En die zones komen er steeds meer! En doordat LNG-motoren minder lawaai maken dan dieselmotoren, blijft ook vervoer naar de binnenstad mogelijk.

Duurzaam of duurzamer rijden brengt vaak ook extra kosten met zich mee. LNG geeft je echter de kans om kostenneutraal CO2 te besparen. Hoewel een LNG-truck duurder is dan een dieseltruck, ligt de prijs voor LNG lager. En met beide trucks rij je eenvoudig lange afstanden.

Goedkoper dan diesel

Een LNG-truck is duurder dan een truck met dieselmotor. LNG als brandstof is echter goedkoper dan diesel, waardoor je deze extra gemaakte kosten na zo’n 80 tot 90.000 kilometer per jaar er al uitgehaald hebt. De auto’s hebben daarnaast een vergelijkbaar vermogen en een gelijke actieradius. Ze zijn alleen stukken beter voor het milieu.

Tanken

Niet iedere vrachtauto kan op LNG rijden, alleen de speciaal hiervoor gemaakte trucks. Omdat het tanken van LNG iets anders gaat dan het tanken van diesel, ben je in Nederland verplicht een tanktraining te volgen. Binnenkort kunnen vrachtwagenchauffeurs voor het tanken van LNG terecht in een speciale truckarena van Green Planet, waar ook andere duurzame brandstoffen en energiedragers te vinden zijn.

‘LNG is de speeltuinfase voorbij’

“Bij Friesland Campina stimuleren we vooral het rijden op LNG. We zien ook de interesse onder vervoerders groeien. LNG is de speeltuinfase voorbij en geeft vervoerders een mooie mogelijkheid om kostenneutraal CO2 te besparen. Dat is altijd ons uitgangspunt. Vervoerders kiezen pas voor een duurzamer alternatief als de technieken beschikbaar zijn en het alternatief financieel niet onaantrekkelijk is. Ook moet het beschikbaar zijn bij een tankstation in de buurt en er een netwerk met tankpunten liggen. Green Planet is te vinden op een goede locatie, pal naast de snelweg. Dat vinden transporteurs fijn. Het is een vooruitstrevend tankstation met veel mooie plannen.”

Jacob van der Meer

Teammanager Transport bij Friesland Campina

Green Planet: today for tomorrow

Green Planet is een multifuel tankstation aan de A28 bij Pesse (Drenthe). Wij geloven in een tankstation dat méér biedt. Dus ook de meest duurzame brandstoffen. Zo werken we vandaag nog aan het schonere transport van morgen.

Meer over Green Planet