Waterstof: de ‘brandstof’ van de toekomst

De voordelen van rijden op waterstof zijn talloos: het is eenvoudig op te slaan en te transporteren, het kan lokaal worden geproduceerd en de voorraad is onuitputtelijk. Geen wonder dus dat waterstof ook wel de ‘brandstof’ van de toekomst wordt genoemd. En het mooie: waterstof is ook heel geschikt voor (zwaar) transport!

Welke duurzame stap past bij jou?

Meld je aan voor onze webinar en we vertellen je het graag.

Meld je aan voor de webinar

Het tanken van waterstof gaat net zo snel als het tanken van diesel en is dus een goed en duurzaam alternatief. Daarnaast zorgt het – in tegenstelling tot batterijen bij elektrisch rijden – niet voor extra gewicht. Het laadvermogen blijft dus intact.

Hy-speed for H2-trucks
Om zero-emissievervoer binnen het zwaar transport mogelijk te maken, is het belangrijk dat ook vrachtwagens de gelegenheid krijgen in een kort tijdbestek grote hoeveelheden waterstof te tanken. Laat dat nou precies zijn waar we binnen het Hy-speed for H2-trucks-project aan werken. We zijn namelijk met tal van partners bezig met het ontwikkelen van een waterstoftankinstallatie met hoog debiet (7,2 kg/min) voor waterstofvrachtwagens.

*Dit project wordt uitgevoerd onder de regeling DKTI-Transport van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Meer over Hy-speed for H2-trucks

Waarom waterstof?

  • Snel te tanken
  • Grote actieradius
  • Het laadvermogen blijft intact
  • De voorraad is onuitputtelijk

Benieuwd naar wat rijden op waterstof jou gaat kosten?

We rekenen het graag voor je uit. Mail naar adviseur@greenplanet.nl

Voordelen van waterstof

Waterstof wordt niet voor niets gezien als de ‘brandstof’ van de toekomst: er zitten namelijk ontzettend veel voordelen aan. Zo is groen waterstof volledig CO2-vrij. Daarnaast beschikken we op aarde over een onuitputtelijke voorraad. Waterstof is immers overal! Belangrijk, want het kan op verschillende manieren worden gebruikt. Niet alleen kunnen we erop rijden, ook kunnen we het gebruiken om fabrieken te verduurzamen en onze huizen mee te verwarmen.

Een ander voordeel is dat waterstof tanken net zo snel gaat als het tanken van diesel of benzine en het eenvoudig op te slaan en te vervoeren is. En net als bij bijvoorbeeld CNG is waterstof lokaal te produceren. Zo voorkomen we dat we op het gebied van energie afhankelijk zijn van andere landen.

Bij Green Planet verwachten we dat waterstof een cruciale rol gaat spelen in een groene toekomst. We werken daarom aan verschillende projecten rond waterstof en verzamelen kennis en ervaring, zodat het rijden op waterstof ook voor het zwaar transport binnenkort mogelijk is.

Aanpassingen aan de auto

Voor het tanken van waterstof is een speciale waterstofauto nodig. De aanschaf van een waterstofvoertuig is prijzig, maar er zijn verschillende regelingen en subsidies die de aanschaf een stuk goedkoper maken. Bij Green Planet hebben we specialisten die alles weten over deze regelingen.

Tanken

In de loop van 2021 kunnen personenauto’s waterstof tanken bij Green Planet, aan de A28 bij Pesse. We werken er hard aan om in 2022 waterstof ook voor vrachtwagens beschikbaar te maken. Vrachtwagenchauffeurs kunnen dan zelfs terecht in een speciale truckarena, waar ook andere duurzame brandstoffen en energiedragers te vinden zijn.

‘Bijna uitstootvrij ons werk doen’

“We denken dat vooral waterstof de toekomst heeft en we zo verder kunnen verduurzamen. Dan kunnen we als bedrijf bijna uitstootvrij ons werk doen.”

Harrold J. Dusseljee

Bedrijfs- en projectleider Zuidema Groep

Green Planet: today for tomorrow

Green Planet is een multifuel tankstation aan de A28 bij Pesse (Drenthe). Wij geloven in een tankstation dat méér biedt. Dus ook de meest duurzame brandstoffen. Zo werken we vandaag nog aan het schonere transport van morgen.

Meer over Green Planet