03-05-2021

De klimaatdoelstellingen noodzaken ons CO2-emissies naar benden te brengen. Dit geldt natuurlijk ook voor het wegvervoer. De tijd van actie is dus aangebroken. Maar wat kan je dan doen? Door met transport voertuigen te rijden die geen CO2-uitstoot meer hebben kan je al een belangrijke bijdrage leveren. Denk hierbij aan trucks die elektrisch rijden. Zo heeft  onze partner Oegema Transport – vanuit het GREENFLEX-project – sinds december 2020 een elektrische truck toegevoegd aan het wagenpark. Waar ook wij als Green Planet dus een bijdrage aan hebben geleverd!

Inmiddels hebben ze bij Oegema Transport al een klein halfjaar ervaring mogen opdoen met het elektrisch rijden, en dit bevalt ze erg goed! De elektrische vrachtwagen rijdt rustiger dan een vrachtwagen op diesel. Het optrekken en remmen gaat veel vloeibaarder, en de vrachtwagen is erg stil. Maar het grootste voordeel is het terugdringen van de CO2 uitstoot. Oegema Transport verwacht zo’n 38 ton CO2 per jaar te besparen! “Dat is een grote winst, die wat ons betreft zwaarder weegt dan als je puur op papier de kosten en baten vergelijkt,” aldus manager wagenpark Erwin Jacobs.

Vanuit het DKTI-proeftuin GREENFLEX-project – onze proeftuin voor een duurzame en schone oplossing in het zwaar transport – zijn wij de partij met wie Oegema Transport dit traject heeft opgestart. Wij hebben de snelladers (350 KW) voor elektrische vrachtwagens ter beschikking, die Oegema gaat uittesten. Zo kunnen wij onderzoek doen én kennis vergaren die wij weer delen met belanghebbenden. Daarnaast ondersteunen wij Oegema Transport met onze opgedane kennis omtrent zero emissie oplossingen, maar bijvoorbeeld ook bij het subsidietraject.

Oegema Transport overweegt om in de nabije toekomst nog 5 elektrische vrachtwagens aan het wagenpark toe te voegen. Binnen het bedrijft ontdekken ze nu dat de kans heel groot is dat ze fijnmazige distributie door heel Nederland kunnen verzorgen met de inzet van elektrische vrachtwagens. Daarnaast merkt Oegema Transport dat steeds meer klanten navraag doen over de opties van duurzaam transporteren.

Bekijk hier het volledige artikel.