11-06-2013

De gemeenteraad bezocht vorige week het duurzame tankstation Green Planet in Pesse. In oktober gaat het tankstation open. Naast gewone benzine en diesel kunnen hier duurzame brandstoffen worden getankt.

In niets lijkt het gebouw van Green Planet op een alledaags tankstation. Het gebouw valt op door de spectaculaire metalen koepeloverkapping die met hout is afgewerkt. Onder de ‘dome’ kregen de raadsleden uitvoerig uitleg van initiatiefnemer Edward Doorten. Die liet zien hoe het duurzaam tanken voor auto’s en vrachtwagens straks in zijn werk gaat. Inrichting van het gebouw en de winkel krijgen een groen en duurzaam karakter. Maar het is niet de bedoeling klanten te ‘bekeren’. Naast gezond voedsel zal de klant bijvoorbeeld ook het vertrouwde patatje of kroket uit de muur kunnen halen.

In de toekomst kunnen intelligente camera’s de automobilisten er op attent maken dat ze ook een alternatieve brandstof kunnen tanken. Zo weten bijvoorbeeld veel mensen niet dat hun dieselauto ook op biodiesel kan rijden, zonder dat de motor hoeft te worden omgebouwd. En duurzame brandstoffen zijn tegenwoordig in sommige gevallen al iets goedkoper dan hun fossiele tegenhangers.
De raad kreeg verder presentaties over de voordelen van LNG als duurzame gasbrandstof voor vrachtwagens, de architectuur van het gebouw en de mogelijkheden van LED-verlichting
op de reclamezuilen.

Ook was er een presentatie van twee leerlingen van RSG Wolfsbos, die onderzoek hadden gedaan naar manieren om het terrein naast Green Planet te benutten. Zo bedachten ze een themapark, gericht op natuur en recreatie, en een wandelpad naar het Dwingelderveld van stoeptegels die energie opwekken.