
Wat is LNG?
Minder milieubelastend rijden
Het gebruik van LNG leidt, vergeleken met diesel, tot een CO2-uitstoot reductie van 10 tot 15% en 30% minder gezondheidsschade door fijnstof en NOx.
LNG-voertuigen hebben eenzelfde actieradius, motorvermogen en prestatie als gelijkwaardige dieselvoertuigen. Minder milieu- en klimaatbelastend rijden gaat dus niet ten koste van de praktische inzetbaarheid van uw wagenpark.
Stiller rijden
Motoren met LNG als brandstof zijn tot 75% stiller dan vergelijkbare dieselmotoren. Dat betekent een prettigere werkomgeving voor de chauffeur en maakt (winkel) bevoorrading in gebieden waar geluidsrestricties gelden ook buiten venstertijden mogelijk. LNG kan bovendien een aanzienlijke brandstofkosten besparing opleveren.
Nederland: subsidieregeling LNG
Op 11 december 2019 is de stimuleringsregeling voor LNG en Bio-LNG door het Ministerie van Financiën definitief vastgesteld. Transportbedrijven ontvangen in de jaren 2020 en 2021 18,7 eurocent per kilogram LNG, direct verrekend aan de pomp.
Duitsland: Maut-vrijstelling LNG-trucks
De Maut-vrijstelling voor LNG-trucks is verlengd. Tot eind 2023 hoeven trucks op LNG en CNG geen Maut te betalen op Duitse wegen. De besparing voor transportbedrijven kan, afhankelijk van de gewichtsklasse, oplopen tot 18,7 eurocent per kilometer.
Bio-LNG
Bio-LNG wordt gemaakt door groen gas uit afvalstromen (biomassa) als rioolslib, stortgas (gas uit gestort afval of vuilnis), mest en GFT terug te koelen naar -163°C. Het gebruik van bio-LNG levert ten opzichte van fossiele LNG een extra CO2-reductie op van 35% tot 65% over de gehele levenscyclus van de brandstof. De CO2-reductie van bio-LNG ten opzichte van diesel is zelfs 50% tot 80%.