15-05-2012

Op dinsdag 15 mei wordt begonnen met de aanleg van een groen gasleiding tussen afvalverwerker Attero in Wijster en het in aanbouw zijnde duurzame tankstation Green Planet in Pesse.

Green Planet wordt hiermee het eerste tankstation in Nederland waar 100% groen gas getankt kan worden. Bij Attero in Wijster wordt het groene gas geproduceerd door afval en reststromen te vergisten en dit biogas vervolgens op aardgaskwaliteit te brengen.

Tankstation van de toekomst
Vanaf begin 2013 kunnen automobilisten bij Green Planet zes verschillende soorten duurzame brandstof tanken, waaronder biodiesel en groen gas. Green Planet zal deels haar eigen energie opwekken en warmte hergebruiken. Behalve een tankstation wordt Green Planet een informatie- en belevingscentrum met een winkel, een brasserie en een terras. Door ‘groene’ brandstoffen zo veelvuldig aan te bieden wordt Green Planet de missing link tussen markt en consument. ‘Het kip-ei probleem, dat consumenten niet afnemen omdat er weinig aanbod is en dat er weinig aanbod is omdat de afzetmarkt klein is, wordt hierdoor weggenomen’, aldus eigenaar Edward Doorten. ‘Dit wordt het tankstation van de toekomst’.

De groengasleiding voor Green Planet wordt aangesloten op de groengasleiding die aangelegd wordt vanaf het Attero-terrein naar het hogedrukgasnet van RENDO nabij Echten. Dit is de tweede fase van de groengasinvoeding van Attero op het aardgasnetwerk van RENDO. De eerste fase is inmiddels afgerond en betreft een groengasleiding tussen het Attero-terrein en Hoogeveen, waarmee vanaf juni 2012 groengas wordt getransporteerd naar Hoogeveen. De verbinding tussen de groen gas leiding en Green Planet wordt in opdracht van RENDO aangelegd door BAM Infratechniek Noordoost. Het overige deel van de leiding wordt aangelegd door de firma A. Hak. De planning is dat de groen gasleiding eind 2012 klaar is.

Samenwerking
De groen-gasleiding en de bouw van Green Planet zijn tot stand gekomen dankzij intensieve samenwerking van noordelijke partijen zoals Attero, Provincie Drenthe, Energy Valley en NV RENDO. Green Planet is een initiatief van ondernemer Edward Doorten. De groen gasleiding wordt gerealiseerd door NV RENDO in opdracht van Attero. De ontwikkeling van Green Planet kost in totaal 4,6 miljoen euro. Het project wordt vanuit diverse regelingen ondersteund met een subsidie van in totaal 973.000,-. Stichting Energy Valley en de provincie Drenthe faciliteren en ondersteunen de bouw van Green Planet en de aanleg van de groen gas leiding.